Perasmian Bangunan Baharu Fakulti Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insan

Pada 25 Mac 2021, Fakulti Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insan (FBI) menandakan babak baharu di UMK, apabila bangunan fakulti pertamanya dirasmikan. Sejarah FBI, atau sebelumnya dikenali sebagai PBI, yang merupakan singkatan dari Pusat Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insaniah, bermula sejak penubuhan UMK pada tahun 2006. Pusat ini dipelopori oleh tiga staf akademiknya yaitu Prof Dr Farok Zakaria, pengarah pertama, Prof Madya Dr Zain Mubarak dan Dr Marwan Ismail. Pada tahun 2008, pejabat PBI terletak di Kampus Kota UMK. Tiga tahun kemudian, pada tahun 2011, pejabat tersebut dipindahkan ke Kampus Bachok UMK di Tingkat 2 Bangunan Pentadbiran dan Akademik (BAP). Hanya tujuh tahun kemudian, PBI mendapat bangunan akademik dan pentadbirannya sendiri.

Majlis perasmian dihadiri oleh Naib Canselor UMK, Prof Dato’ Dr Noor Azizi Ismail, serta timbalan naib canselor, dan dekan fakulti di UMK. Majlis perasmian dimulakan dengan video montaj yang menggambarkan anggota FBI awal mengimbas pengalaman awal dengan membawa hadirin menyusuri jalan kenangan tahun-tahun awal FBI. Dekan FBI, Dr Burhan Bin Che Daud, memberikan ucapan alu-aluan pada majlis perasmian dan diikuti dengan ucapan perasmian oleh Prof Dato' Dr Noor Azizi Ismail.

Pewartaan bangunan FBI pada tahun 2021 menandakan kejayaan FBI dari menjadi sebuah pusat akademik, memberi khidmat kepada pelajar UMK, hingga menjadi fakulti di mana ia menjadi tuan rumah kepada program-program akademik dan memiliki pelajar sendiri.

Dr Burhan dalam ucapannya menekankan bahawa kejayaan FBI hari ini, penghargaan harus diberikan kepada orang-orang masa lalu yang berjuang untuk menubuhkan PBI dan FBI, untuk menjadi seperti sekarang. Beliau juga menyebut bahawa keikhlasan dalam bekerja untuk PBI dan FBI adalah salah satu aspek utama pengasasnya, kerana mereka tidak bekerja untuk diri mereka sendiri, tetapi untuk kemajuan fakulti. Oleh itu, menurut Dr Burhan, pengharaan harus diberikan kepada para pemula ini.

Prof Dato' Dr Noor Azizi, dalam ucapannya, mengingatkan kakitangan FBI untuk sentiasa berani dan menghadapi cabaran yang akan datang. Ini, katanya, adalah sifat utama yang menjadikan FBI seperti sekarang dan membolehkan FBI menyumbang kepada UMK dalam banyak aspek.

Selepas majlis perasmian, hadirin terdiri daripada anggota FBI, serta kakitangan UMK yang lain, menikmati makan tengah hari bersama.